KAALSLAG DREIGT VOOR STRANDHUISJES WIJK AAN ZEE
KAALSLAG DREIGT VOOR STRANDHUISJES WIJK AAN ZEE
... Het nieuwe bestemmingsplan limiteert de breedte van de strandhuisjes tot 3,50 meter. Van oudsher beschikken tal van huisjes over een breedte van tussen de 3,50 en 4,00 meter. Maar zo ook recente huisjes, een 15 tal gebouwd na de grote brand van 2009.
Al in 2012, bij het initiëren van het bestemmingsplan Strand Wijk aan Zee werd een bepaling van breedtebeperking opgenomen. Zulks ten spijt van talloze aangevoerde bezwaren. Juridisch wordt soms betwijfeld of maatvoering en overgangsrecht wel strandhuisjes betrekking hebben. Hoe dan ook; Het plan voorzag in overgangsrecht, waarmee de bestaande situatie tenminste nog 10 jaren kon worden aangehouden. Echter, als Gemeente thans een nieuw bestemmingsplan vaststelt, zal dit deze overgangsbepaling uit 2012 frustreren.
Het bepaalde in dit nieuwe plan zal onmiddellijk van kracht worden. Een nieuwe vorm van overgangsrecht ( als al van toepassing op de strandhuisjes ) wordt niet gehanteerd. Ook het nieuwe plan kent de breedtebeperking tot 3,50 meter, welke dan nu met onmiddellijk ingang manifesteert. De technische levensduur van de ( luxe ) strandhuisjes zoals er velen voor Wijk aan Zee staan bedraagt zo’n 30 jaar. De bouw- en inrichtingskostenkosten variëren van euro 35.000 tot euro 75.000. Overnamesommen van euro 100.000 zijn niet vreemd. Een strandhuisje kent, door zijn specifieke bouw, geen alternatieve aanwending. Een strandhuisje met enkele decimeters versmallen is , gelet op complete aanpassing van het onderstel, nagenoeg net zo duur als de bouw van een nieuw strandhuisje. De strandhuisjes huren ieder een plek op het strand bij de strandhuisjesexploitanten, welke op hun beurt weer een strandkavel huren bij Gemeente. Bij diverse exploitanten zijn huisjes geplaatst met een breedte van veelal 3,50 a 3,75 meter, een enkel huisje zelfs 4,00 meter ( altijd de gehanteerde breedte voor de huisjes ) Een gedwongen vertrek van 20 huisjes impliceert een schade van grofweg 20 x euro 50.000; derhalve circa euro 1.000.000. Een huisje versmallen naar minder dan 3,50 in technisch nagenoeg gelijk als het bouwen van een nieuw huisje. Verwacht wordt dat de weggestuurde strandhuisjeseigenaren niet de lust ( en niet de middelen ) hebben om opnieuw tientallen duizenden euro’s te investeren in nieuwbouwhuisjes. Als ze al de gunst krijgen toegewezen van de exploitant om terug te mogen komen.
De strandplekken in kwestie komen dus leeg. Strandexploitanten spinnen goed garen; de leeggekomen plekken worden vermoedelijk ingevuld worden door een nieuw gebouwd huisje met een breedte van 3.49 meter. Bouwsom stel euro 45.000; verkoopsom stel euro 80.000. Het verlies van de strandhuisjeseigenaren zet zich om in wel bijzonder grote additionele winst voor de exploitanten. De strandexploitanten staan dan, niet onlogisch, ook niet op hun achterste benen om de positie van hun huurders in deze zaak in bescherming te nemen.
Strandhuisjeseigenaren realiseren zich niet wat hen boven het hoofd hangt. Veelal desinteresse in complexe juridische verwikkelingen. Vereniging strandhuisjeseigenaren Badzuid te Wijk aan Zee tracht de leden o.a. via haar website nader te informeren. Vereniging heeft bij Gemeenten ( een deel strand valt onder Beverwijk, een deel onder Velsen ) al divers aangedrongen op het opnemen van bepalingen in de exploitatieovereenkomsten tussen Gemeente en strandhuisjes-exploitant. Niet allen wat betreft maatvoeringen ( ieder stranddeel kent een andersoortige gebruik en bouwvolume van strandhuisjes ) , maar ook voor wat betreft regelingen bij verkoop van je strandhuisje, wel of geen onderverhuur, richtlijnen prijsvoering, eisen veiligheid en minimale technische staat, rechten plichten en sancties, looptijd huur, mogelijkheden opzegging, maximeren aantallen huisjes en andere zaken. Voormalig wethouder Koster van Beverwijk heeft in 2013 al op dit soort vastleggingen geattendeerd, maar zaken zijn in de burelen van Gemeenten onder op de stapel beland. Vereniging Badzuid treft bij Gemeenten ( een deel strand valt onder Beverwijk, een deel onder Velsen ) veelal een gesloten deur. Wij hebben te maken met Uw exploitant, en niet met Uw Vereniging of de leden daarvan; zo wordt beargumenteerd.
Vereniging heeft bij Gemeente Beverwijk in 2015 een zienswijze ingediend tegen een tussentijdse bestemmingswijziging, waarin ook de 3,50 breedtemeters en waarin uitbreiding van de 64 huisjes op stranddeel Beverwijk ( ook kavel; 18 genoemd ) naar 78 en waarin de mogelijkheid tot commerciële verhuur. Een zienswijze welke Gemeente dan thans bij bestemmingsplan 2017 volkomen lijkt te negeren.
De breedtebeperking vindt zijn grondslag in vervoerswetgeving, wordt door enige exploitant toegelicht. Maar welke wetgeving wordt niet gepreciseerd, en een gerenommeerd Beverwijks/Nederlands vervoerder van grootschalige objecten ziet geen belemmering. Zo ook niet de RijksDienstWegverkeer bij ( indien zo nodig zou zijn ) een coöperatieve houding van Gemeente. Vervoer onder begeleiding “ in colonne “ van de huisjes beperkt verkeershinder ziet toe op veiligheid. Het betreft uitsluitend het vervoer van strand naar Buko terrein of meer nabij Wijk aan Zee gelegen winterstallingveld. De huisjes in kwestie beschikken nagenoeg alle over een breedte variërend tussen de 3,50 en 3.75 meter; dus waar praten we over. Alle vervoer van de strandhuisjes gebeurt door professionele partijen. Het vervoer vindt al jarenlang op min of meer dezelfde wijze plaats, de laatste jaren meer in colonne en onderverkeers begeleiding. Overigens; de exploitant gaat over het strandleven; strandhuisjeseigenaar is zelf verantwoordelijk voor vervoer. Enkele exploitanten regelen het vervoer zelf, uit service redenen en extra verdiensten. Een vervoersproblematiek cumuleert daar de 45 huisjes Noorderstrand Velsen Noord, tevens vallende onder wat genoemd wordt Badzuid, dezelfde route ( we praten over een ritje Zeestraat van 3 kilometer) gebruiken. Ook voor hen dan straks geen plek meer op het strand ? Eerder een goede technische staat van een strandhuisjes is relevant voor de verkeersveiligheid, dan een breedteverschil van enkele decimeters. De meest zuidelijke strandhuisjes Wijk aan Zee, gesitueerd op het stranddeel Velsen, kennen vooralsnog geen breedtebeperking. Echter, de geruchten ( niet te staven voor Vereniging want communicatie met Gemeente stagneert voortdurend ) gaan dat Velsen in de nabije toekomst een bestemmingsplan ” als Beverwijk “ zou wensen te gaan hanteren. En dat impliceert dat nog eens 45 huisjes met een breedte van tussen de 3,50 en 4,00 meter van het strand dienen te verdwijnen.
Huisjes, vele in perfecte staat van onderhoud, en met bouwkundige waarden van zomaar euro 50.000,- die thans al niet meer verkoopbaar zijn. Zo ingevolge de “dreiging “ van een vertrek of aanstaand vertrek. Lege plekken vinden invulling middels aankoop van nieuwe huisjes met een breedte van veelal 3,49 meter, waarvan de extreme koopsommen ( inclusief goodwill voor de strandlocatie ) niet anders betaalbaar zijn als door gefortuneerde welgestelden. Nog in 2018 !! hebben, op gezag van exploitant ( niettegenstaande een petitie van nagenoeg alle leden ideeën 1 of 2 jaar op te schorten ) tientallen huisjes kostbare aanpassingen aan vlonders en serres dienen uit te voeren. Huisjes waarvan er een aantal dan nu, bij bekrachtigen van bestemmingsplan Beverwijk, in 2019 niet meer op het strand geduld gaan worden.
“ Familie strand “ , blaast Gemeente Beverwijk hoog van de toren; zo nog expliciet in de december georganiseerde voorlichtings- en informatieavond over het beleidsplan toekomst strand Beverwijk/Wijk aan Zee. Des neen Gemeente; familiestrand dat bereikt U zeker niet bij autoriseren van huidig voorliggende bestemmingsplan.
Een passende uitzonderingsbepaling of aanvulling voor strandhuisjes zou daarin niet misstaan. 65 families “van het strand jagen “ ; 65 families hun zomerse lust en leven ontnemen, 65 families met een financiële strop opzadelen van circa euro 50.000 ieder. 65 x euro 50.000 ; euro 3.250.000. Zegge driemiljoentweehonderdenvijftigduizend euro...
Gemeente Beverwijk; Denk na voordat U besluit.
dinsdag 8 januari 2019
HUISJES BREDER DAN 3,50 METER VERDWIJNEN.
Onoplettende eigenaren zwaar gedupeerd !
Als begin 2019 Gemeente Beverwijk het bestemmingsplan Wijk aan Zee 2017 definitief vaststelt, dreigen -nog deze zomer- tenminste een twintigtal strandhuisjes van het strand Wijk aan Zee te moeten verdwijnen. Op termijn zou het zelfs ruim 65 huisjes betreffen.